Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.8.2008, Pavel Bureš, aktualita
Internetem kolují zatím neoficiálně potvrzené fotografie a technická specifikace nového Windows Mobile komunikátoru Motorola Atila. Řada zejména zahraničních média považuje Atilu za konkurenta (či vyzyvatele, pokud chcete) Apple iPhonu,...
Tomisek | 14.8.200814:48
...proč pořád všichni ­(výrobci, obchodníci, novináři a další­) žvaní o tom, jak ten či onen nový komunikátor založený na Windows Mobile vyzve na souboj iPhone. Většinou následuje výčet technických funkcí a parametrů, které jsou sice opravdu zajímavé, ale k tomu, aby přístroj mohl pohodlně fungovat ­(a konkurovat tedy iPhounu­) to zdaleka nestačí. Opravdu mnozí dodnes nepochopili, že pes je zakopán ve zcela nesmyslném a neintuitivním ovládání operačního systému od Microsoftu? Toho systému, který je místo běžných uživatelů orientován na programátory a technické hračičky? Do té doby, než se v MS něco stane a vydají OS pro komunikátory, který půjde fajn a elegantně ovládat prsty na obrazovce, bych zakázal všem, aby šířili takové zprávy. A největší podvod jsou takovéty xichty, které vyrábí různí výrobci na koleně ­(HTC atd.­) za účelem překrytí úvodní stránky přístroje. Jen namlsají kupce, který si myslí, že kupuje konečně něco aspoň trochu funkčního, ale bohužel až doma zjistí, že funkcionalita líbivého pluginu končí o jednu úroveň pod ním a tak na něj vzápětí vyskočí původní, samozřejmě neoptimalizované a zrůdně neovladatelné aplikace :­-(
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 14.8.200816:22
Dobrý den, já přeci píšu že ­"Řada zejména zahraničních média považuje Atilu za konkurenta ­(či vyzyvatele, pokud chcete­) Apple iPhonu, ale vzhledem k tomu, že v současné době nejsou dostupné informace o rozhraní pro ovládání prsty, budeme na Atilu nahlížet jako na běžný Windows Mobile 6.1 komunikátor.­"

Co se rozhraní týče, každému vyhovuje něco jiného, já osobně dávám přednost ovládání tlačítky ­(tj. jednou rukou­) a psaní na relativně velké hardwarové klávesnici. Co se týče různých HTC Home a podobných řešení, mě se ­(jako uživateli­) docela líbí, protože poskytují uživateli možnost základního ovládání palcem ­(pokud nechce používat tlačítka­) a hlavně, tyhle všechny nadstavby je možné vypnout a používat tlačítka v kombinaci se stylusem.

Osobně si nemyslím, že by bylo rozhraní Windows Mobile Professional tak zrůdně neovladatelné jak píšete. Pokud by Microsoft rozhraní úplně překopal, stávající aplikace by si s tím nejspíš neporadily a uživatelé by tak ­(v případě komerčních programů nejspíš jen dočasně­) přišly o velké množství aplikací. Z mého pohledu by bylo nejlepší, pokud by se potvrdila šeptanda ohledně nového přehrávače Zune se speciální verzí OS, která by se používala pouze v multimediálních přehrávačích a smartphonech, které mají konkurovat iPhonu a stávající koncepce Windows Mobile by zůstala. Osobně se nechci dočkat doby, kdy kvůli snaze konkurovat iPhonu budu mít v PDA rozhraní složen é z obrovských ikonek, rovněž tak s obrouvskou klávesnicí která zabere polovinu displeje ­(nebo i víc­) a tohle celé nepůjde vypnout.
Odpovědět0  0
Jan Červený | 14.8.200817:58
Jak to vůbec můžete srovnávat? 320x240px ­(qvga­) vůči 800x480 ­(nebo tak nějak­) co má iPhone? Kdyby měl ten smartphone aspoň vga rozlišení ­- ale smartphone který by se vzhledem podobal iphonu, byl stejně výkonný ­(tj. aspoň 500 Mhz pro Windows mobile­) a navíc by měl aspoň něco co dělá HTC ještě neexistuje!
Odpovědět0  0
8-bit (38) | 14.8.200818:53
Zdravim,
asi Ti budu muset rozsirit obzory, pac ten slavny zazrak ma 320*480... To je trochu malo kdyz za tu cenu se daji sehnat docela solidni MDA s VGA displayem, 530MHz CPU, 192MB RAM a 3,2Mpix fotakem. Nejak ale nechapu proc se nekteri thaiwansti vyrobci snazi delat Jabku podobny design.
Odpovědět0  0
Jan Červený | 14.8.200819:56
Tak dobře, i tak je to ale 2x víc než qvga. Stejně ale neznám nějaký normální smartphone ­(nemyslím MDA nebo podobně velké stroje s rozkládací klávesnicí, prostě něco kompaktního­). Vlastně mě napadá to poslední HTC Diamond, ale ten má ošklivá záda a displej by mohl být větší. Navíc je o dost dražší ­(v porovnání s dovezeným iPhonem)
Odpovědět0  0
8-bit (38) | 14.8.200821:39
jj, ten jsem mel na mysli, a u alzasoftu je za 12k a navim na kolik by vysel dovezeny. Me ten zadek pripada docela efektni, ale je to samozrejme otazkou vkusu :­-­) Akorat ma trochu mensi LCD ­- 2,8­", ale na druhou stranu on je celkove maly a ten display je od kraje ke kraji..
Odpovědět0  0
Apophis.k (7) | 14.8.200823:30
podle toho, co jste napsal usuzuji, že iphone jste nikdy neviděl ani z vlaku... pravda je taková, že většina lidí, co si iphone kdy vyzkoušela ho nechtěla dát z ruky a většinou si ho tito lidé i koupí a nikdy už nic jiného chtít nebudou... samozdřejmě existují vyjímky, tak mě hned neberte za slovo...
Odpovědět0  0
Jan Červený | 15.8.20089:03
Já tedy npoznám komu je tato zpráva adresována, ale pokud mě tak vězte že přítelkyně iPhone má. A zvlášť po posledním updatu na Firmware to je opravdu ­"nádhera­". Stala se z toho de facto nepoužitelná cihla, protože veškeré programy od nadšenců ­(zatím­) nefungují. Takže tím pádem není možné dostat se na ICQ, Skype, nefunguje plno her, nejde posílat MMS, nejde natáčet video. To vše musely doplňovat aplikace nadšenců.
Odpovědět0  0
Apophis.k (7) | 15.8.200815:48
Ano, bylo to určené na vás... OK, beru Z5... To, že si vaše přítelkyně updatuje FM, bez toho, aby si zjistila podrobnosti o tom, co to potom bude nebo nebude dělat je její věc... A budu se zase opakovat jako ve spoustě diskuzí na českém internetu, iphone není pro lidi, co potřebují posílat MMS a natáčet video, iphone umí jiné věci, které spousta lidí nedokáže ocenit... celé kouzlo je v tom ovládání a úžasném displayi, který reaguje na sebemenší dotyk, narozdíl od většiny konkurence, kde se vám obšas nepodaří tapnout na to, co chcete ani na podruhé... Pokud člověk chce koupit iPhone, měl by vědět přesně, co od toho zařízení chce a měl by vědět, co z toho mu iPhone může nabídnout... bohužel je spousta lidí, kteří si iPhone koupí jen proto, že je to in a ňáká paní povídala, že je super... Pak ho doma zapne, zjistí, že to v základu neumí MMS hodí ho do ruhu, prohlásí, že je to šmejd bez toho, aby se jich dotklo to kouzlo, kterým iphone disponuje...
Odpovědět0  0
wss666 | 17.8.200816:45
Takže v podstatě nejde o to, co s tímhle zázrakem můžu dělat, ale o to, že to hezky vypadá a má to osbní kouzlo. Na komunikaci přece můžu nosit v levé kapse ­"obyčejnej a neovladatelnej­" smartphone s WM:­-)
Odpovědět0  0
Apophis.k (7) | 17.8.200817:41
svým způsobem ano, iphone je v první řadě úžasná hračka, v druhé řadě telefon a pokud nejsi línej a nejsi lama, tak se z z něj dá udělat i poměrně solidní komunikátor... Pokud si s iphonem pohraješ, nainsaluješ pár aplikací, tak iphone dokáže vpodstatě to samé, co jakýkoliv WM komunikátor s tím rozdílem, že iPhone všechno zvládá 3x rychleji...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.